Met haar idyllische straatjes, prachtige historische Groninger panden en daartussen het kronkelende Winsumerdiep lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan in Winsum. En de omgeving van Winsum? Rust, ruimte en natuur. We geven je een paar leuke tips!

Eetcafe J&A Winsum en omgeving

Ware schatkamer van 't Noorden

Als je over de romantische  bruggetjes, door de smalle steegjes en langs de monumentale molens en kerkjes in het centrum van Winsum slentert, begrijp je waarom dit dorp de ‘ware schatkamer van ’t Noorden’ wordt genoemd. Je vindt hier leuke winkeltjes en gezellige horecagelegenheden, waarvan Eetcafé J&A natuurlijk de leukste is ;-). We zijn apetrots dat wij in één van de prachtige historische panden ons eetcafé mogen runnen. Kom genieten van een biertje op ons terras of drink een warm kop koffie of thee aan een tafeltje in ons knusse café.

Wandelen & fietsen

Hoewel Winsum zelf een levendig dorp is, met de stad Groningen binnen handbereik, biedt de omgeving volop rust en ruimte. Zodra je het dorp verlaat, begeef je je op het Groningse platteland, waar je prachtig kunt wandelen en fietsen en helemaal tot rust kunt komen. En wist je dat het eindpunt van de eerste (of laatste, net hoe je het bekijkt) route van het Pieterpad pal voor de deuren van Eetcafé J&A ligt?

Ga toch varen

Beleef het Groningerland vanaf het water; vanaf Winsum kun je alle kanten op. Huur een fluisterboot of kano of vaar met je eigen boot door het Winsumerdiep. Leg ‘m aan bij de steiger van Eetcafé J&A en kom even op ons terras genieten van een kop koffie of lekkere lunch. Daarna kun je je (vaar)weg vervolgen naar Houwerzijl, Eenrum of Leens om zo het Marengebied te verkennen. Via het vissersdorp Zoutkamp vaar je bovendien zo door naar het Lauwersmeer.

Nationaal Park Lauwersmeer

Naast een prachtige natuur in de directe omgeving, ligt het Lauwersmeergebied op nog geen 25 km afstand. Vogelaars kunnen hier hun lol op, dankzij de duizenden trek- en watervogels die zich in dit gebied begeven. Ook kun je hier een blik werpen op Unesco werelderfgoed De Waddenzee. Van die heerlijk zilte zeelucht krijg je natuurlijk grote trek! Na een stevige wandel- of fietstocht in Nationaal Park Lauwersmeer geniet je daarom van een lekkere lunch of diner bij Eetcafé J&A.